Psykologiprofessorn och statsvetaren Jordan B Peterson från Canada har tagit världen med storm. På sin välbesökta Youtube-kanal finns föreläsningar från hans klassrum med universitetsstudenterna och hans medverkan i talk shows och nyhetsprogram, både inom traditionell och ny media.

Channel 4- intervjun av den etablerade journalisten Cathy Newman, där hennes argument om kvinnolöner och postmodernismen blev nedmonterade av Peterson, är en modern klassiker.  Den visar tydligt skillnaden mellan två olika sätt att se på världen (i stora drag balansen mellan låt-gå [liberalism] och låt-stå [konservatism] mentalitet).

Peterson livesänder också månadsvis inför tusentals fans. Ja, fans – han är en superstjärna som sen ett par år tillbaka dra fullsatta arenor världen över.

Hans bok “12 livsregler – ett motgift mot kaos” är en bestseller. Men vad är då storheten? Essensen av hans gärning kan i korthet beskrivas som att med etablerade psykologiska teorier, tillsammans med stor kunskap om psykoanalytikernas arbete (CG Jung, Carl Rogers, Sigmund Freud etc.) lära människor att genom egenansvar finna meningsfullhet och därmed skapa bättre liv.

Bildresultat för 12 livsregler ett motgift mot kaos

Särskilt hos unga, desillusionerade män har detta budskap slagit an. Män som inte funnit sin plats i tillvaron där kvinnorna numera dominerar i både skol- och arbetslivet. Kvinnor som inte vill bilda familj med män som har lägre utbildning än de själva, vilket fördjupar utanförskap och riskerar att skapa samhällsfara. Män som inte får bilda familj blir potentiellt farliga.

Det är enkelheten och den klara logiken som gör att mångas hopp tänds: börja med att städa upp runt omkring dig. Skapa ordning i ditt mest lokala kaos  – bädda sängen! Psykologiskt händer något när vi tar yttre kontroll.

En stor del av Petersons arbete har mynnat ur hans stora intresse för teologi. Hans verk på 564 sidor, “Maps of meaning” är resultatet av 15 års analys av myter och legender i relation till mänskligt psyke.

Kali. Dödsgudinna inom hinduismen.

Religionen är de tidiga människornas sätt att förstå egenskaper och beteenden via gudars och demoners personlighet och handlingar, inte sällan helt rationella vid första anblick – liksom människan… Med kunskap om underliggande strukturer både i individ och kollektiv, öppnar sig en meningsfullhet upp. Orsak och verkan kan bli tydliggjorda. Livsberättelsen framträda som logisk i sitt kaos, och därmed möjlig att i viss mån ta kontroll över.

Peterson har tillsammans med kollegor utarbetat ett skrivprogram selfautorhing.com som ett sätt att skapa ordning i eget kaos.

Snappywriter är utvecklat utifrån samma princip, att genom skrivandet skapa ordning i sitt privata kaos för att hitta en meningsfull väg framåt, och faktiskt också göra (inte bara fantisera) på ett hållbart sätt.

Med sig får man också olika skrivtekniker som novell, dikt, aforism att “smycka” och njuta av sin personliga utveckling. Man gör inte bara ett test, konstaterar sitt värde på en personlighetsskala och jobbar vidare, utan kan under hela livet följa det som CG Jung kallade meanderslingan. Psykets resa mot helhet – här i skönlitterär text.

Vad åsyftas i titeln den svartvita linjen? Jo, den balanserad människan lever med ena benet i kaos och förändring, det andra i stabilitet och trygghet, med en liten gnutta av varje inom sig symboliserat av prickarna i yin och yang-symbolen. Buddha lärde ut om den gyllene medelvägen, det är samma princip.

Eller som min mormor sa: För mycket och för lite skämmer allt.

Bildresultat för yin yang

 

 

SvD har en artikel bakom betalvägg om Jordan B Peterson >> “För oss normala är Jordan B Peterson Messias” (181019)

Jordan B Petersons Youtube kanal >>

Professor Bo Rothstein >> “De dubbelt ratade” om män utanför både arbete- och äktenskapsmarknad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *